Rabu, 31 Disember 2008

As....kum......ermmmmmm...dah lama betul aku sendiri tak singgah blog ni...bz la..byk urusan lain..sampai tak sempat nak update....cuti panjang...mula dari krismas hari tu...kemudian diselang seli ngan sehari dua bekerja...sampai hari ni aku cuti lagi sebab prepare nak tungghu wife aku bersalin....dah cukup bulan...so aku pun bz...nak pergi mana2 pun tak berani..nnt buat nya dia sakit....ermmmm,..now ni pun dia selalu sakit2..tak sehat selalu...aku pun kekadang tu kena g klinik gak.,..mcm2..demam la.sakit kepala la...aku pun tumpang tak sehat....ada masa skit aku g beli brg2 persiapan..brg2 baby la..ada yg dah lengkap...ada juga yg tercicir kot....barut beli kat HPA jer..bengkung mak mertua aku buat...

so nnt ada berita terkini aku bagi info la...
so nowaku kena chow..sbb nak g kedai spec mata...spec mata anak aku dah pecah...semalam g tempah...org kedai tu dah call...katanya dah siap....
ermmm mcm2 hal...huung2 tahun ni ada jer nak kuarkan duit..tp tak apa la...tanggung jawab semua tu........prepare wife besalin..ribu juga tu...sbb bersalain kat hospital swasta...

ok la...jmpa lagi..aku tetap akan singgah blog ni dan blog org lain...cuma buat masa ni aku mungkin tak kesempatan jer...

Assalamualaikummm

Selasa, 16 Disember 2008

Jumpa kwn lama...

Aku rasa happy pula sbb terjumpa semula kwn2 lama aku masa aku belajar kay PUO dulu...aku graduet kat PUO tahun 1989...mak oii lama tu..maknanya dah hanpir 20 tahun aku tak berjumpa ngan kwn2 ni...masing2 dah ada kehidupan sendiri...tapi baru2 ni aku mghadhiri majlis perkahwinan jiran satu kawasan ngan umah aku...ditakdirkan aku diketemukan ngan salah seorang...ermmm NORZIAN...now kerja kat SIRIM....alhamdulillah...ramai anaknya....yg dah jadi anak dara pun ada....syukurla semua hidup bahagia...

Buat YAN...aku ucapkan terima kasih sebab memanjangkan email dan fon aku kepada kwn yg lain...

pagi ni aku terima panggilan fon dari seorang lg kwn lama aku.,..yahooooo..happynya...maklumla dah lama tak jumpa..malah tak tahu dimana...ATFAN menalifon aku pada 17/12/2008 jam 9.55 pagi...terkejut aku..sbb pada mulanya aku mmg tak kenal..tp setelah diperkenalkan...baru la.aku tau...tq Affan..sbb masih sudi mghubungi aku...juga tq buat YAN sebab panjangkan no aku kat kwn lain...panjang juga aku berborak ngan AFFAN...dia pun kerja kat SIRIM....alhamdullillah...anak pun dah ada 4..harap ko bahagia wahai semua kwn2...

AFFAN ni merupakan salah seorang kwn aku yg selalu juga bersama aku ketika belajar dulu...boleh la dikatakan antara yg terapat...selain dia...aku ada juga kwn yg sering juga bersama aku ketika itu...namanya..WAN ZAINAL ARIFFIN...aku juga dah dpt email dia...harap dia dah baca email aku...seorang lg SJAFRIAL..mana ko sekarang..aku pun tak tahu...yang lain2 tetap kawan aku dunia akhirat..cuma masa tak mengizinkan kita bertemu..

tp malangnya aku x ada gambar2 dia org semua..kalau ada kan bagus....
ATFAN BADRI
WAN ZAINAL ARIFFIN
PAK DIN (SALEHUDDIN)
SHAHRUL- TAK TAHU KAT MANA
NORZIAN
HAIRI
SJAFRIAL
JEFRI

OK TQ buat semua

Ahad, 14 Disember 2008

Kenduri khatan



Baru2 ni anak sedara belah bini aku..buat kenduri khatan kat Puncak Alam..so aku g la.....alaaa sebelum raya haji...6/12/2008..anak aku berdiri sebelah tu..saja buat temankan sepupunya...dia dah khatan 3 tahun yg lalu...
masa kenduri tu..abang aku (Mai - JAMALUDDIN YEOP MAJLIS DAN ISTERI) ..turut hadhir..maklumla biras aku tu baru jer jadi ahli HPA..so kira family HPA la juga ...
Lepas sembahyang raya...aku gerak pergi ke umah Yong kat ULu Klang...Jumpa mak kat sana...kat sana ayen dan Awin pun ada...tapi aku tak lama kat situ..kul 3 ptg aku balik ke Kampar....tp sempat juga la singgah umah adik ipar kat Tg Malim..rehat dan selepas solat maghrib baru aku gerak balik umah...so sampai umah kul 9.30 mlm la....nasib baik esoknya aku cuti...dok umah...tp pergi la juga cari brg kat TESCO...biasa la brg umah dah tak ada...berapa hari akyu tunggal kan umah...mula dari 5 Dec hingga 9 Dec baru ada kat umah...

Senmpena hari raya ni aku mohon maaf la pada semua ..saper2 la....dan aku sempat gak gi dengar cermah Aidil Adha yg di sampaikan oleh Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man dan YAB Dato' Sri Ir Nizar - MB Perak di Dewan Majlis Perbandaran Kampar..
Ok la juga ceramahnya...pengisian...biasa la citer pasal pengorbanan nabi Ibrahim terhadap nabi Ismail...kemudian ada la skit2 citer hal semasa..tu kena kena masuk blog Politik..nnt aku buat blog politik..blog ni..utk happening jer....hu..hu...yang duduk sebelah MB Perak tu YB DAP -ADUN Kaw Malim Nawar..Benggali tu..

Jumaat, 12 Disember 2008

kereta kancil aku rosak


ok...hari ni aku saja nak citer tentang keta aku yg rosak...pahgah jugak la...beratus habis duit aku hari ni..tp biasa la...kalau dah pakai keta...jgn merungutla....dah adat la....

aku dah sedar keta tu dah mula meragam hampir seminggu yg lalu.....tp disebabkan aku tak ada masa....aku tanggoh ...so ni la jadinya..tanggoh punya tanggoh bertambah la kerosakannya...nasib baik la keta aku yg satu lg tu ok jer...ye la..keta yg saatu lg tu baru...tu lapasal buat masa ni..x ada la rosak..cuma tiba masa service..tu jer.....tp keta kancil aku ni...alaaaa..aku rasa dah byk kali juga la repair...

dulu aku tukat eksorber sepasang....dan byk lg la....tp hari ni...aku terpaksa tukar class plate...seminggu ni aku bawa keta...rasa semacam jer...paling laju boleh speed 40 jer...lebih tak leh..tekan minyak pun bunyi jer mengaaum...gi nya taak gak...apahaal....member2 kata mungkin class plate aku dah habis.....mungjkin la....
So hari ni aku g la bengkel..buat pandai la konon bg tau masalah tu..dan ckp kat mekanik tu class plate aku mungkin dah rosak...so dia test la....ermmmm...mmg betul...ceewah...belagak jer aku kononnya aku tau la serba sikit hal enjin keta...rupa2nya..apah aku tak tahu...hu..hu.....

Habis terburau enjin keta aku ni....org bengkel tu buka....tgk atas tu...terpaksa buka enjin sbb kalau nak buka class plate kena buka enjin..kalau keta lain tak payah..kancil kan kecil dan sempit...lantak la....bila buka jer..bukan class plate jer yg kena tukar...mcm2 lg...alamakkk....aku pun tak tau nak sebut naama2 benda tu...termasuk la..drive shaff..ball joint...minyak gear pun kena tukar...dari pagi..sampai kul 7 ptg baru siap...tp aku tghari aku balik umah...petang tu kul 4 aku gi emulake bengkelmtu...tunggu sampai siap....sambil tunggu ramai pulaa kwn2 kaat situ...so apa lagi nyembang la...g beli air ...roti...nsib baik la..kaalau tak boring gak....

Bila dah siap....fulammak...apakan daya...bayar jer la.....rm600.....tak kesah la.janji ok...pick up juga bila dah repair...sebenarnya aku syg gak kat keta kancil aku ni....sbb minyak nya jimat..aku berulang kerja ke ipoh setiap hari....tak la byk sgt guna minyakkkk.....tapi sekali sekala aku guna gak keta Persona aku tu..sbb keta tu bini aku jer pakai...dia tau la....tau bawa jer....klain dia tak tau..kekdang tu nak isi minyak pun taak tau...so aku kena bawa juga keta tu mana tau kot ada rosak2....tp kalau jln jauh aku guna la keta Persona tu...kalau guna kancil..sakit gak pinggang.....ok la...tu jer citer aku hari ni....

Selasa, 9 Disember 2008

menyampah ngan kerenah mangsa bukit antarabangsa

ermmmm..nak citer skit...
Bila aku tgk tonton TV3 baru2 ni yg menyiarkan seorang seorang penduduk marah2 pada YG Azmin Ali, tahap simpati aku pada segelintir mangsa2 disana makin menurun dan timbul plak rasa meluat dan menyampah...

Sambail mengamuk dan marah2 sempat lagi membebel & perli yang RELA dan ASKAR tak tolong bini dia angkat KOTAK, dia kata petugas hanya duduk makan kat khemah dan goyang kaki...getiknya aku....mcm tu la klu org kaya dan kena bencana tp sombong lg...patut org mcm ni tak usah tolong...tak sedar diri..org kaya dah biasa hidup senang...kena sekali sekala jadi susah mula lah tak tentu arah dan bercakap pun macam org gila..

patutnya mulut mamat yg mcm ni perangainya, suruh dia tgk video klip atau gambar2 penempatan di kampong Berembang, Ampang, supaya dia insaf sikit atau mengapa tidak rumah mamat ni pun kena timbus juga, supaya tak payah lah bini dia susah2 nak angkat kotak utk berpindah, maka tak payah la dia nak marah2 org lain...betul tak..itu pendapat aku jer...tak semestinya korang setuju...geram sungguh ni...eeeiiiiii..

Mamat ni tak tahu ker bahawa ada beribu lagi penduduk yg terlibat dalam perpindahan tersebut, Bersabarlah sikit, apakah bila dia mengamuk begitu, pasukan petugas akan terus membantu dia,..aku rasa mamat ni akan di 'mark' dan akan disisihkan...

Pada pendapat aku la....penyiaran footage itu pun mempunya maksud terselindung,mungkin utk memalukan YB Azmin Ali.Footage itu disiarkan agak lama, mungkin mengharapkan YB Azmin Ali plak naik angin sebab kalau aku yg jadi YB masa tu....memang dah kena penampar dah mamat tu....hu..hu...beraninya aku...korang belum tgk aku marah lagi...apa yg ada dpan mata.aku nampak mcm semut jer...so apa aku takut....ha..ha..yer ke ni..cuba try tengok.....

Oleh kerana lamanya footage itu, aku pun dapat dengar apa yg dimarahnya. Nasib baik YB Azmin bersikap Profesional.Cuba klu yg dimaraj tu YB dari BN, paling tidak mamat tu akan diseret ketepi dan mungkin akan di tampar atau lebih malang lagi akan ditangkap atas alasan menimbulkan kekacauan.

Kepada YB Azmin Ali, kamu telah melakukan yg sepatutnya dan aku berbangga dengan kamu. TV3 memang tidak boleh diharap, terlalu nampak sangat jahatnya.Setelah kena maki hamun, aku tunggu juga kot-kot TV3 minta komen YB Azmin, tapi habuk pun tak ada. Yang ada cuma komen dari TYDP Ampang Jaya(Klu tak silap aku la). Itu pun kejap sangat, 5 saat adalah kot..

Itu jer la yg aku nak citer....itu naluri aku..korang entah......

Rabu, 3 Disember 2008

Keakraban kengkawan

Assalamualaikum...ermmmm...kali ni aku nak citer la skit tentang kawan aku ni...aku dah hidup hampir 40 tahun...byk dah kawan aku...kalu nak dibilang tak terbilang kot....berbagai ragam dan tingkah laku...tak payah la citer...
gambar aku yang diatas tu..haa..ni la salah satu kawan aku..dia la yang sampai sekarang masih kekal brhubung dan masih akrab macam dulu2...bayangkan la dari bebudak lagi..sekampong.....sekolah...walaupun dia ni sekolah menengah dah beredar dari kampong...sebab g sekolah asrama..masa tu saper g sekolah asrama jer..mesti budak bijak...tp mmg yer la...kami brkawan sejak tahun 69 lg kot..iaitu tahun kami dilahirkan...walaupun masa tu kami tak tahu apa2..tp dah ditakdirkan kami brkawan...umah kat kampong pun sebelah jer...apa tak jadi kawan kesana kemari....masa umur kami 12 tahun tak silap aku....aku ngan dia dan beberapa kwn lain pergi Teluk Batik naik basikal....sampai patah pengayuh basikal aku...korang bayangkan la...dari kampong aku ke Telok batik tu bukan main jauh lg.....pagi kuar...maghrib baru kami sampai umah...mak marah..sebab tak bg tau pun....hu..hu...tu la namanya nakal ..terima jer la bila kena marah...
masa darjah 5 aku tak elok sgt exam ..alaaa.malu nak citer tapi kawan aku ni dapat 5A...so dia gi sekolah agama Izuddin Shah Ipoh..masa tu Ipoh tu jauh sgt...maklumla masa tu kami dok kampong..Ipoh tu rasa mcm dah jauh sgt...tak silap aku..masa aku kat kampong..dia jer ada motor..itu pun motor arwah bapanya...platnya pun aku ingat..AL.....nama kwn aku ni Ah.Japridin Bin Zulkarnai...tp kami kat kampong panggil PO....itu nama glamour kat kampong la....ada juga org panggil JEF..tp semua kat kampong panggil PO...JEF tu mungkin kawan2 kat sekolah ipoh..or lain kwn jer...
aku sek men kat Kampong tu jer..SEK MEN Kat Lambor..dia dah gi Ipoh...tp kami tetap brhubung..kekadang tu ada juga gaduh skit2..biasala....

masa tingkatan 4..aku tukar ke sek Bota..nama sek tu..SMDARY Bota...tp dia tukar sek Teknik P.Pinang...mak oi..dia ni asyik gi sek jauh jer...tp hubungan keakraban aku ngan dia tetap berterusan..walaupun masing2 disekolah lain..tak tinggal sama...masing2 dah ramai kawan kat sekolah...tp tak ada yg kekal mcm ni...habis sekolah...hilang entah kemana...ada la sesekali terserempak....mcm tu jer la....
habis SPM...aku lepak kampong...sama la dia pun...tp dianaik form six kat sekolah PAGHIT...Sri Iskandar....aku pula terus masuk POLITEKNIK IPOH...dia terus melanjut pelajaran ke Universiti Malaya..aku meneruskan kat POLIteknik jer....apa leh buat....itu jer yg termampu...namun jurang antara kami tidak jauh..keakraban tetap utuh...walaupun tak brjumpa selalu...hanya balik kampong jer jumpa...tpt kami lepak...di surau kampong aku..situ la..kami brsembang..bergurau..dan mcm2 lagi..

tiba masa kami pulang semula ketempat kami ..itu la rutin kehidupan..tapi amat menyeronokkan.....sehingga sekarang aku dah bekerja dan brkawin..sama la ngan dia....cuma dia selepas habis belajar kat UM....dia sambong lagi belajar ambil diploma Pundidikan...biasala..semangat yg kental untuk terus kan kehidupan.....akhirnya sekarang dia dah kerja juga..sebagai seorang guru...congratulation.......akuuuu....mcm biasa...now bertugas sebagai Exercutive di sebuah Syarikat Swasta....(IWK)...di Ipoh ni..

So kesimpulannya kami masih hampir...sebab dia bertugas sebagai guru di Kuala Kangsar...Alhamdulillah...dekat jer....aku kawin tahun 1995...dia pun sama...tp hujung tahun la....aku ditemukan jodoh nyan org Tlk Intan..area Chenderong Balai...dia pun sama..ditemukan jodoh ngan org Teluk Intan..tp area Bagan Datoh....ermmmm...kenapa yer...kebetulan kot...itu la yg telah disusun oleh tuhan kepada kami...dan aku dapat anak yg pertama pada tahun 1996...dia pun sama dpt anak pada tahun 1996...tp hujung tahun la...tapi still sama tahun...kebetulan lagi...ermmmm...bila lahir anak aku bulan january 1996 aku namakan Mohd Ikmal Syakiran..dia pun bila lahir anak pada Disember 1996..dia namakan anaknya Mohd Ikmal Iman...aikk..kebetulan lg......ok la..tu la namanya..keserasian kot..kami brkawan brgaduh masa kecil..semuanya kenangan yg tak dpt dilupakan.....
sekarang kami masih brhubung..brgurau...saling bertandang kerumah .walau pun tak selalu..maklumla...masing ada tugas..namun persahabatan tetap tidak diketepikan...
itulah citer seba sedikit tentang kawan aku yang bernama POOOOOO.....

Ahad, 30 November 2008

1 Dec 2008

Assalamualaikum semua....alhamdulillah hari ni aku sempat juga nak membebel..oppps....mencoret serba sedikit hal peribadi aku dlm sehari 2 ni...kekadang tu...mati kutu juga nak catit apa...tp...aku cuba juga..maklum la..aku bukan penulis yg bagus...tp now tiba2 terpanggil untuk berbuat begitu...oppppppssss..ni la namanya membebel..ha..ha...hu..hu...

ok la...hujung2 tahun biasa la..selalu ambil cuti..sbb byk gak cuti tahun yg tergelincir...aku ni jenis yg jarang ambik cuti..bukan apa...klu cuti dok umah...ermmm lagi boring...aku ni kerja brdepan ngan Kontraktor kekadang tu susah gak nak cuti walau pun ada cuti...buat nya masa cuti kontraktor buat hal..or brlaku sebarang kemalangan pada pekerja projek...kan mampus aku....kita ni manusia ..biasala...ckp mmg pandai..tp melaksanakan....liatttt....mcm tu la kontraktor aku...every week aku bg la briefing berkaitan safety....tp...degil...tak ikut...so...saper yg susah...alamakkkkk.apa ni...dok membebel byk2...opppppss...break citer ni..krg melalut plak...

oh ya...sabtu hari tu..29/11/2008 aku g ke Pusat rawatan islam Al Ridhwan kat Ipoh ni la....biasa la..buat follow up rawatan keatas bini yg tgh pragnant ni, ..dulu dan scan...tp saja la...buat sekali lg..sbb kandungan bini aku dah 8 bulan sekarang...hujung bulan 12 ni or awal bulan 1...bini aku bersalin la...scan kali ke 2 ni pun doktor kata pompuan...alhamdulillah....aku nampak baby aku dlm perut bini aku...gerak2 lg...so jelas la keperempuanannya...namun gitu..tunggu jer la...

aku dah buat keputusan untuk lahirkan anak aku tu di pusat rawatan islam ni...ermmm bukan apa...yakin skit...dulu masa anak yg first tu...lahir kat hospital Teluk Intan jer....kali ni biar la..hospital Swasta plak..bayarannya...biasa la...tak la mahal sgt....masa aku tanya hari tu...doktor tu kata...rm1400.00...gitu la....

Persiapan...?????..alaaa.ada la skit..mcm org lain juga la...baju baby tu dah la beli...dan yg lain2....tp al maklumla...dah lama tk berbalanja brg baby...ternganga jugak..sbb mcm2 benda nak beli..lain la org yg beranak every year tu...aku ni.dah 12 tahun baru nak lahir yg ke 2...namun gitu..aku tetap bersyukur...ada juga zuriat aku lagi....

ermmmm...raya ni haji ni...mcm mana yer...sebenarnya aku nak raya kat umah sendiri jer..sbb ada la buat korba kan surau...share ngan org2 sana la....tp kalu aku tak ada kat situ..trak per ker...sbb, sabtu 6/12...aku nak g Kl...Puncak Alam..anak sedara bini aku bersunat..so ada la buat kenduri...klu x g...apa plak dia org kata...gi juga la...mungkin tdo sana...so...8/12...dah raya....mungkin aku balik umah aku pada 7/12..or aku g umah yong kat Ulu Klang..dpt juga beraya ngan mak.....tp .....alamak..byk pula tapinya.......bukan apa...mak mertua aku kuat juga terasa...raya puasa hari tu aku dah raya kat KL..takkan raya haji pun nak kat KL...
macam mana yer....

Ibu ku..HAJJAH HABSAH BINTI HAJI TAIN

http://4.bp.blogspot.com/_eGxR7qzU5lY/SSqzye8mF9I/AAAAAAAAAD4/NJYvgV_6ng8/S230/Image097.jpg

Ibu ku

http://4.bp.blogspot.com/_eGxR7qzU5lY/SSqzye8mF9I/AAAAAAAAAD4/NJYvgV_6ng8/S230/Image097.jpg

Khamis, 27 November 2008

Coretan harian

28 Nov 2008.. hari ni mcm biasa la..pg2 lg aku dah kuar g ofis...sampai ofis..aktiviti utama aku.....haaa....mcm korang juga la...eeeleehhh malu la konon..aku tak malu...toilet adalah lokasi penting bg aku...dlm perjalanan ke ofis sakit ajer perut aku...nak wat cam ner...hari2 mcm tu...

Lpas tu baru la lega dan buat kerja2 lain...kalau tak g bfast sama member kat luar..aku bancuh air kat ofis jer...dan mkn la apa2 biskut kering or roti...nasib baik ofis kami ada benda2 tu semua...Kopi utama kami kat ofis tu...biasa la...KOPI RADIX la....tp ada juga yg lain....

kul 10.30 aku ada temu janji ngan operation kat Batu Gajah..biasa la..kerjaaaaaaa...inspection defect....x payah citer byk la...org yg kerja mcm aku tau la.apa yg di inspect.....bila sampai.....mak oiiii...apa dah jadi...terlalu byk kecurian berlaku di situ...habis la.....nak tau...segala kompenan dan cable dlm control panel habis dicuri...so tak beroperasi la treatment plant kat situ....ermmm satahu aku di Ipoh ni dah hampir 40 tempat yg berlaku mcm ni....haram jadah betul...ko org nak tahu...kompeni terpaksa spend duit berjuta2 untuk ganti benda ni semua.....nak tak nak..terpaksa ganti..klu tak.....benda ni melibatkan public.....

Itu lah salah satu masalah kami di IWK ni..org luar mana tau...dia org cuma kata IWK ni tak ada kerja....dan kutip duit org jer...samapai ada yg kata org IWK ni mkn duit haram jer..sbb asyik kutip billl..tp apa kerja pun tak ada...tak per la...aku accept semua tu...sebab dia org tak tau apa...biasa la...tp klu dah sedara ...anak...aduik beradik..kerja ngan IWK...baru dia org tau...
berbalik pada kecurian td...alamak...habis la bonus kami tahun ni...mcm tak ada jer...nak wat mcm mana....duit syarikat habis nak ganti benda 2 ni.....
Ini semua sikap public yg tak perihatin....

sudah2 la...aku pun dah muak nak citer lg...kami pun balik semula ke ofis.....tp saja mengada2 ..nak ikut jln lain...ermmm kami masuk la jln baru buat (Bdr seri Botani )...tak siap lg...separuh jln batu...separuh lg......alahai.....dah masuk sekerat jalan...terus kan ajer la....terklohom klaham jalannya...paham ker..cakap org parit tu..maksud dia berlubang2..macam nak jatuh semua skrew kereta aku...ermmm akhirnya sampai gak..

Selasa, 25 November 2008






Annual leave..
hari ni 25 Nov 08...aku ambil cuti...bukan saja2...hantar isteri gi exam PTK...so aku cuti la...dia exam kat pusat peperiksaan di Ipoh...kul 8 aku kuar umah...sampai ipoh kul 8.45 kot...so kami gi Syoruu dulu...kedai biasa jerla...pekena nasi lemak....restoran sharedazna kat area pasir pinji....lpas tu aku trus la hantar dia gi exam...so..aku ngan anak gi la lepak kat mana2...ermmmfikir punya fikir..aku trus gi cuci kereta..alaa..rm 6 jer..cuci guna mesin...kemudian vakum skit...bukan kotor sgt keta tu.....lpas tu kami gi la pasaraya yg dekat2 jer..alaa..Econsave...tak der beli apa...ronda2 jer...
Lepas gi isi minyak kat petronas...kami trus gi semula tpt exam..kul 10.30 dah abis...kejapnya....so nak buat mcm mana.....lpas tu kami g beli brg kat HPA...ada la..beli Kpi Radix..dan beberapa benda lain....kami gi makan kat RESTORAN LAKSA SHARK...alamaka mahal juga...x per la...semangkuk laksa rm9.90.....ermmm bantai jer la....cendol pun rm 5.90.......

kami balik umah...dah petang..letih gak.....mlm kami tak kuar mana2...makan apa yer ....aku rasa aku nak masak nasi goreng la....haaa..tu la..aku gaul dulu nasi putih ngan garam...itu langkah pertama..mak yg ajar masakat kg hari tu....

lpas tu aku potong bawang...masuk dlm blender..campor la skit cabai burung..belacan...dan ikan bilis..semua tarok dlm blender..kasi hancor...

haaaa..yg ni dah masuk kuali...gaulllll...haaa dah siap....sedapppp..nak rasa tak...ni la namanya nasi goreng kampong.....aku.klu nak buat nasi goreng....ada bawang...belacan...cabai burung..ikan bilis..dan telor...hidup la....ermmmmm cuba rasa....

Ahad, 23 November 2008

Anak saudara Kawin


Gambar ni diambil masa anak saudara aku kawin..(Haidar) kat Bangi...Jamuan makan kat dewan UKM..

Yang sebelah anak aku tu...mak..Puan Hajjah Habsah..mak aku ni duduk kat umah Yong aku kat Lembah Keramat..Bini aku yg baju Cokelat tu...sebelah bini aku tu...kakak ipar..kak Nora..masa ni aku tgh sebok snap gambar...mcm2 gambar la aku ambil..biasa la.apa lg nak buat...bukan ada kerja apa pun semua dah ready...aku tido kat umah yong lembah keramat..lepas jamuan..lepak2 sekejap..aku balik la...mak tinggal kat situ...mungkin la dok kat situ beberapa hari lg...

hari minggu

23/11/2008...Ssorry la pada pada peminat2 blog aku ni..e ada ker peminatnya...perasan la plak....dah 2 hari aku tak tak update......bz...bkan setakat nak buka blog...PC pun tak sentuh beberapa hari ni...ermmm first aku mmg x sihat sgt...salesma...hidung berair jer...pedih plak tu..so..x selesa nak buat apa...tapi hari aku cuba on juga la...coret jer la apa2 janji ada citer..

Dlm x sihat ni...petang td sempat juga aku g jogging kat komplek sukan rakan muda dikampar ni....aku gi la jogging..dpt la 2 pusingan.jadila..sehat la skit....aku bukan g sorang..anak bini aku g sekali...tp bini aku dok jer la kat tepi..rest..aku ngan anak aku jer jogging...ok gak...

tp salesma aku ni masih ada...belumelok lg...esok dah nak kerja...nak mc tak leh.....sbb esok aku dah ada temujanji ngan bahagian operation dan Kontraktor kat area Chepor..ada inspection for defect kat tapak projek..biasa la..kerja..mcm tu la....

oh yer berbalik citer aku g jogging td....dlm jogging2 tu aku dpt la bertemu ngan seorg Athlet olahragawan ..PERAK la...wakil Negeri perak dlm acara lari 100m & 1000m...mak oi..panjang langkahnya...aku sempat la sembang ngan dia...budak lg...baru 15 tahun...boy namanya...

ok la..setakat ni dulu....x sehat...so ngantok cepat....ni pun saja nak coret jer...citer lain..x der...er,mmmm

Khamis, 20 November 2008

siaran Radio 2

Welcome to Sayangabang (SAG)

Khalili Radio

Ni la gelagat member2 opis aku...

aktiviti hari ini...20 Nov 2008



Assalamualaikum....hari ni ceria skit...sbb semalam dah cuti...
ni la bini aku ..tgh pragnant 8 bulan..bulan depan bersalain la...tgh brsiap nak g kerja la tu...aku pun sama...ermmm so biasa la..pagi2 ni sempat kami bergambar sebelum nak kuar umah...biasa kami pagi2 minum kopi secawan radix dulu..dan aku kuar ofis dulu sbb ofis aku jauh kat ipoh..bini aku kampar jer....
paling lewat kul 7.30 pg aku kuar la...sampai ofis kul 8 lebih skit...alaa..lewat skit ok la....hu..hu....mcm tak biasa..lpas on PC..aku kuar g Jln Kuala Kangsar sbb ada temu janji VMGD kat sana ngan Operation..saper lagi klu bukan Shahriman ...tghari aku aku tapau nasi wanggeee...makan kat ofis jer...ngan beberapa org member opis la...ptg nya ada meeting la plak ngan Bos..

Rabu, 19 November 2008

Loji IWK

Hari Cuti

Ermmmm..hari ni aku cuti (19/11/2008)...ada la skit aktiviti....pagi aku g la poliklinik..temankan bini aku g check up..lama gak...anak aku ikut sekali...lpas tu aku g la..mkn..Bfast la.kat kedai Kak Nah, depan masjid kampar tu...apa lg biasa la nasi lemak...bini aku order la mi bandung..ok gak..sedap juga....sebelum aku balik umah..aku hantar bini aku g ofis dia dulu..sbb dia x cuti...

sampai umah.aku buat la kerja umah..biasa la dah cuti....vakum lantai dan carpet yg dah berhabuk tu...kononnya nak kemaskan bilik anak teruna aku...tp tak jadi..malas plak..byk benda nak ubah & angkat..lain kali la...so aku ngan anak teruna g TESCO...cari la utk mkn tghari...jenuh memikir, apa nak beli....first ronda2 jer dulu...lama gak aku kat situ..tup tup...beli ikan termenong jer ...ha..ha.....

balik umah masak gulai lemak pucuk ubi....kegemaran aku...pokok ubi byk keliling umah..ambik jer la...campor tempoyak skit...fullamak...sedappp..aku yg masak tau....ingat apa..., ikan td goreng jer....ermmm mmg sedap...mkn ni kena yg simple2 jer..baru selera....

kul 1 aku gi ambik bini aku kat ofis...anak aku dah leboh g main kat umah kawan dia....ptg2 aku rest jer sambil nonton TV.....aku mana ada masa sgt..mlm dah ada budak ngaji..aku ngajar budak ngaji kul 7.30 mlm sampai kul 9.30 kot..10 org..budak2 dekat situ la....

Geng ofis

Selasa, 18 November 2008

18/11/2008..
Now dah mlm....aku kat umah la....mlm ni tetiba jer aku rasa sakit perut...4..5 kali aku berulang ke toilet...agggghhhhh...sakit...knapa yer...mungkin semalam aku mkn petai kot...alaaa...bukan mkn byk pun....lpas kempunan jer.....so aku kena lambat skit tido..sbb perut sakit...tak leh tido...kang klu Tdo pun..asyik nl bangun ke tut..tut...ermmmm...Esok aku cuti...nasib baik..bleh la rehat skit...tp esok aku nak g poliklinik bawa bini aku buat check up....saja la nak teman kan dia...
.


Haaaaa.....ni apa hal ni...nak tau tak...masa ni aku g buat pemeriksaan(inspection) peralatan sebelum dihantar ke tapak projek...kilang ni kat Puchong..yg baju kemeja merah tu...En.Sakiman - Kontraktor punya Pengarah...yang baju petak2 coklat tu..orang Kerajaan..depa pun nak inspect juga...lantak la..EN Wan Nainunis JPP- (Jabatan Perkhidmatan Pembentungan)..yang tua skit tu...cina...yang punya kilang la....

Lepas je habis inspection...kami g makan kat Restoran ayam kampong kat puchong gak...

Isnin, 17 November 2008


Ini la isteri aku..dia ni org Tlk Intan.....area Chenderong Balai....aku mula kenal dia...masa aku kerja kilang kat Kampar..Kilang apa ke namanya...eewahhhh..buat2 lupa plak...Kilang CPT la...kalau org Kampar..semua tau kilang tu...sampai skarang ada lg kilang tu...aku kerja kilang tu hampir 5 tahun...tp now bini aku pun dah resign kerja kilang tu...now kerja kat balai Polis...Kerani...ermmmm ..tak silap aku dah 5 tahun juga dia kerja situ..2003 tak silap aku dia kerja kat Balai..aku biasa la...aku resign kilang tu tahun 1996...lama tu...kami kawin tahun 1995..bulan 3...(10/3/1995)...bunting kelamin tauuuu....sbb bulan Jan(1) 1996 aku dah dpt anak...he..he tu la teruna aku sorang tu..manja bukan main...skarang dah 12 tahunn..tahun dpan sek menengah..alamak besar dah anak aku...tapi rezeki tuhan bg kat aku bila anak aku tu dah umur 12 tahun...baru bini aku pragnant utk yg ke 2....Alhamdulillah...InsyaAllah bulan Jan(1) 2009 ni lahir la anak aku yg ke 2 tu...masa Scan pompuan..tp tak kesah la...itu la skit citer tentang aku....

Bersambong....

Haaaaa...ini la pic kami yg terbaru...pic ni diambil masa kami beraya kat Kl..umah Yong..Ulu Klang, masa ni bini aku pragnant 6 bulan..tahun ni 2008 kami beraya kat KL..umah Yong sebab mak ada kat situ...tapi raya ke 2 petang aku balik la ke umah mak mertua lak..kat Tlk Intan...

Masa perjalanan aku g KL..sehari sebelum raya la...jalan raya sunyi jer..senang jer aku bawa keta...ye la...arah bertentangan...best gak...masa aku nak balik ke Perak raya ke 2 tu pun lancar jer....

my Wife...

rmm..tgh bawa hantaran org bertunang..kat Ipoh tu...eh..eh...anak teruna aku pun nak bawa brg juga...bantai la..eh aku mana....oooo..aku yg ambil gambar..

ermmmmm...ni la anak teruna aku...macam ayah dia...maklum la anak ayah...ni masa raya tahun 2007....ermmmm
sambungan al kisah 1.
lpas jer bfast td...tunggu punya tunggu...kul 9.30 br member aku sampai opis...nak buat apa lama2 kat megoplex...pasaraya pun x buka lg...tension abis aku...tp aku rugi la mkn kat situ.sbb hari ni aku ada bawa bekal....nasi goreng gituu....tp takkan aku nak bawa tupper ware ke kedai...bikin malu jer....so tak mkn la.....nnt tghari la mkn kot tak basi.....

bila masuk opis...baru aku teringat....alamakkkkkk...aku ada temu janji kul 10 kat pengkalan....kelam kabut aku.....paper work pun x prepare lg...lantak la....aku kuar jer...tp..bila aku nak kuar...member aku tu nak ikut lak...tak per la..ikut jer la...dia kata dia boring dok opis...jommmm..kita jln2...sampai kat pengkalan..org yg temu janji tu tak sampai lg...kepala angguk tul la..aku yg kelam kabut.....so kami g la minum kat warong dpan tapak projek tu...aku bfast 2 kali hari ni.....tp aku minum jer la...teh O.....sbb td aku dah mkn nasi goreng..aku blanja la dia org..saja nak tunjuk baik konon..hu..hu.....

Lpas tu kami balik opis...keja lain dah tunggu....amboi..bz nya...kami discuss kat meeting room..pasal drawing yg SPAN bg...komen jer la drawing tu....

Hari ni aku kurang kerja kat komputer..sbb pc aku tgh buat anti virus....online dr HQ KL...lantak la....aku baca paper jer la...tolong la org lain skit2....
tp kena berlakon la kononnya byk kerja gak...biasa la....he,,,he...

Ahad, 16 November 2008

Al kisak 1.
ok..hari ni...17 nov 2008....pg2 lg aku dah kuar umah...g ofis la...ermmm hampeh hari ni...sampai jer kat ofis baru aku teringat kunci ofis trtinggal dlm keta aku yg satu lg...alamak mcm mana ni..dok luar la...sambil nak tunggu member lain sampai...apa leh buat....aduyaiii...letih la plak...fikir punya fikir..aku g la bfast dulu kat Megoplex..dpan ofis jer....
Assalamualaikummmm....ermmm letih juga hari...nnt aku citer kemudiannn