Ahad, 30 November 2008

1 Dec 2008

Assalamualaikum semua....alhamdulillah hari ni aku sempat juga nak membebel..oppps....mencoret serba sedikit hal peribadi aku dlm sehari 2 ni...kekadang tu...mati kutu juga nak catit apa...tp...aku cuba juga..maklum la..aku bukan penulis yg bagus...tp now tiba2 terpanggil untuk berbuat begitu...oppppppssss..ni la namanya membebel..ha..ha...hu..hu...

ok la...hujung2 tahun biasa la..selalu ambil cuti..sbb byk gak cuti tahun yg tergelincir...aku ni jenis yg jarang ambik cuti..bukan apa...klu cuti dok umah...ermmm lagi boring...aku ni kerja brdepan ngan Kontraktor kekadang tu susah gak nak cuti walau pun ada cuti...buat nya masa cuti kontraktor buat hal..or brlaku sebarang kemalangan pada pekerja projek...kan mampus aku....kita ni manusia ..biasala...ckp mmg pandai..tp melaksanakan....liatttt....mcm tu la kontraktor aku...every week aku bg la briefing berkaitan safety....tp...degil...tak ikut...so...saper yg susah...alamakkkkk.apa ni...dok membebel byk2...opppppss...break citer ni..krg melalut plak...

oh ya...sabtu hari tu..29/11/2008 aku g ke Pusat rawatan islam Al Ridhwan kat Ipoh ni la....biasa la..buat follow up rawatan keatas bini yg tgh pragnant ni, ..dulu dan scan...tp saja la...buat sekali lg..sbb kandungan bini aku dah 8 bulan sekarang...hujung bulan 12 ni or awal bulan 1...bini aku bersalin la...scan kali ke 2 ni pun doktor kata pompuan...alhamdulillah....aku nampak baby aku dlm perut bini aku...gerak2 lg...so jelas la keperempuanannya...namun gitu..tunggu jer la...

aku dah buat keputusan untuk lahirkan anak aku tu di pusat rawatan islam ni...ermmm bukan apa...yakin skit...dulu masa anak yg first tu...lahir kat hospital Teluk Intan jer....kali ni biar la..hospital Swasta plak..bayarannya...biasa la...tak la mahal sgt....masa aku tanya hari tu...doktor tu kata...rm1400.00...gitu la....

Persiapan...?????..alaaa.ada la skit..mcm org lain juga la...baju baby tu dah la beli...dan yg lain2....tp al maklumla...dah lama tk berbalanja brg baby...ternganga jugak..sbb mcm2 benda nak beli..lain la org yg beranak every year tu...aku ni.dah 12 tahun baru nak lahir yg ke 2...namun gitu..aku tetap bersyukur...ada juga zuriat aku lagi....

ermmmm...raya ni haji ni...mcm mana yer...sebenarnya aku nak raya kat umah sendiri jer..sbb ada la buat korba kan surau...share ngan org2 sana la....tp kalu aku tak ada kat situ..trak per ker...sbb, sabtu 6/12...aku nak g Kl...Puncak Alam..anak sedara bini aku bersunat..so ada la buat kenduri...klu x g...apa plak dia org kata...gi juga la...mungkin tdo sana...so...8/12...dah raya....mungkin aku balik umah aku pada 7/12..or aku g umah yong kat Ulu Klang..dpt juga beraya ngan mak.....tp .....alamak..byk pula tapinya.......bukan apa...mak mertua aku kuat juga terasa...raya puasa hari tu aku dah raya kat KL..takkan raya haji pun nak kat KL...
macam mana yer....

Ibu ku..HAJJAH HABSAH BINTI HAJI TAIN

http://4.bp.blogspot.com/_eGxR7qzU5lY/SSqzye8mF9I/AAAAAAAAAD4/NJYvgV_6ng8/S230/Image097.jpg

Ibu ku

http://4.bp.blogspot.com/_eGxR7qzU5lY/SSqzye8mF9I/AAAAAAAAAD4/NJYvgV_6ng8/S230/Image097.jpg

Khamis, 27 November 2008

Coretan harian

28 Nov 2008.. hari ni mcm biasa la..pg2 lg aku dah kuar g ofis...sampai ofis..aktiviti utama aku.....haaa....mcm korang juga la...eeeleehhh malu la konon..aku tak malu...toilet adalah lokasi penting bg aku...dlm perjalanan ke ofis sakit ajer perut aku...nak wat cam ner...hari2 mcm tu...

Lpas tu baru la lega dan buat kerja2 lain...kalau tak g bfast sama member kat luar..aku bancuh air kat ofis jer...dan mkn la apa2 biskut kering or roti...nasib baik ofis kami ada benda2 tu semua...Kopi utama kami kat ofis tu...biasa la...KOPI RADIX la....tp ada juga yg lain....

kul 10.30 aku ada temu janji ngan operation kat Batu Gajah..biasa la..kerjaaaaaaa...inspection defect....x payah citer byk la...org yg kerja mcm aku tau la.apa yg di inspect.....bila sampai.....mak oiiii...apa dah jadi...terlalu byk kecurian berlaku di situ...habis la.....nak tau...segala kompenan dan cable dlm control panel habis dicuri...so tak beroperasi la treatment plant kat situ....ermmm satahu aku di Ipoh ni dah hampir 40 tempat yg berlaku mcm ni....haram jadah betul...ko org nak tahu...kompeni terpaksa spend duit berjuta2 untuk ganti benda ni semua.....nak tak nak..terpaksa ganti..klu tak.....benda ni melibatkan public.....

Itu lah salah satu masalah kami di IWK ni..org luar mana tau...dia org cuma kata IWK ni tak ada kerja....dan kutip duit org jer...samapai ada yg kata org IWK ni mkn duit haram jer..sbb asyik kutip billl..tp apa kerja pun tak ada...tak per la...aku accept semua tu...sebab dia org tak tau apa...biasa la...tp klu dah sedara ...anak...aduik beradik..kerja ngan IWK...baru dia org tau...
berbalik pada kecurian td...alamak...habis la bonus kami tahun ni...mcm tak ada jer...nak wat mcm mana....duit syarikat habis nak ganti benda 2 ni.....
Ini semua sikap public yg tak perihatin....

sudah2 la...aku pun dah muak nak citer lg...kami pun balik semula ke ofis.....tp saja mengada2 ..nak ikut jln lain...ermmm kami masuk la jln baru buat (Bdr seri Botani )...tak siap lg...separuh jln batu...separuh lg......alahai.....dah masuk sekerat jalan...terus kan ajer la....terklohom klaham jalannya...paham ker..cakap org parit tu..maksud dia berlubang2..macam nak jatuh semua skrew kereta aku...ermmm akhirnya sampai gak..

Selasa, 25 November 2008






Annual leave..
hari ni 25 Nov 08...aku ambil cuti...bukan saja2...hantar isteri gi exam PTK...so aku cuti la...dia exam kat pusat peperiksaan di Ipoh...kul 8 aku kuar umah...sampai ipoh kul 8.45 kot...so kami gi Syoruu dulu...kedai biasa jerla...pekena nasi lemak....restoran sharedazna kat area pasir pinji....lpas tu aku trus la hantar dia gi exam...so..aku ngan anak gi la lepak kat mana2...ermmmfikir punya fikir..aku trus gi cuci kereta..alaa..rm 6 jer..cuci guna mesin...kemudian vakum skit...bukan kotor sgt keta tu.....lpas tu kami gi la pasaraya yg dekat2 jer..alaa..Econsave...tak der beli apa...ronda2 jer...
Lepas gi isi minyak kat petronas...kami trus gi semula tpt exam..kul 10.30 dah abis...kejapnya....so nak buat mcm mana.....lpas tu kami g beli brg kat HPA...ada la..beli Kpi Radix..dan beberapa benda lain....kami gi makan kat RESTORAN LAKSA SHARK...alamaka mahal juga...x per la...semangkuk laksa rm9.90.....ermmm bantai jer la....cendol pun rm 5.90.......

kami balik umah...dah petang..letih gak.....mlm kami tak kuar mana2...makan apa yer ....aku rasa aku nak masak nasi goreng la....haaa..tu la..aku gaul dulu nasi putih ngan garam...itu langkah pertama..mak yg ajar masakat kg hari tu....

lpas tu aku potong bawang...masuk dlm blender..campor la skit cabai burung..belacan...dan ikan bilis..semua tarok dlm blender..kasi hancor...

haaaa..yg ni dah masuk kuali...gaulllll...haaa dah siap....sedapppp..nak rasa tak...ni la namanya nasi goreng kampong.....aku.klu nak buat nasi goreng....ada bawang...belacan...cabai burung..ikan bilis..dan telor...hidup la....ermmmmm cuba rasa....

Ahad, 23 November 2008

Anak saudara Kawin


Gambar ni diambil masa anak saudara aku kawin..(Haidar) kat Bangi...Jamuan makan kat dewan UKM..

Yang sebelah anak aku tu...mak..Puan Hajjah Habsah..mak aku ni duduk kat umah Yong aku kat Lembah Keramat..Bini aku yg baju Cokelat tu...sebelah bini aku tu...kakak ipar..kak Nora..masa ni aku tgh sebok snap gambar...mcm2 gambar la aku ambil..biasa la.apa lg nak buat...bukan ada kerja apa pun semua dah ready...aku tido kat umah yong lembah keramat..lepas jamuan..lepak2 sekejap..aku balik la...mak tinggal kat situ...mungkin la dok kat situ beberapa hari lg...

hari minggu

23/11/2008...Ssorry la pada pada peminat2 blog aku ni..e ada ker peminatnya...perasan la plak....dah 2 hari aku tak tak update......bz...bkan setakat nak buka blog...PC pun tak sentuh beberapa hari ni...ermmm first aku mmg x sihat sgt...salesma...hidung berair jer...pedih plak tu..so..x selesa nak buat apa...tapi hari aku cuba on juga la...coret jer la apa2 janji ada citer..

Dlm x sihat ni...petang td sempat juga aku g jogging kat komplek sukan rakan muda dikampar ni....aku gi la jogging..dpt la 2 pusingan.jadila..sehat la skit....aku bukan g sorang..anak bini aku g sekali...tp bini aku dok jer la kat tepi..rest..aku ngan anak aku jer jogging...ok gak...

tp salesma aku ni masih ada...belumelok lg...esok dah nak kerja...nak mc tak leh.....sbb esok aku dah ada temujanji ngan bahagian operation dan Kontraktor kat area Chepor..ada inspection for defect kat tapak projek..biasa la..kerja..mcm tu la....

oh yer berbalik citer aku g jogging td....dlm jogging2 tu aku dpt la bertemu ngan seorg Athlet olahragawan ..PERAK la...wakil Negeri perak dlm acara lari 100m & 1000m...mak oi..panjang langkahnya...aku sempat la sembang ngan dia...budak lg...baru 15 tahun...boy namanya...

ok la..setakat ni dulu....x sehat...so ngantok cepat....ni pun saja nak coret jer...citer lain..x der...er,mmmm

Khamis, 20 November 2008

siaran Radio 2

Welcome to Sayangabang (SAG)

Khalili Radio

Ni la gelagat member2 opis aku...

aktiviti hari ini...20 Nov 2008



Assalamualaikum....hari ni ceria skit...sbb semalam dah cuti...
ni la bini aku ..tgh pragnant 8 bulan..bulan depan bersalain la...tgh brsiap nak g kerja la tu...aku pun sama...ermmm so biasa la..pagi2 ni sempat kami bergambar sebelum nak kuar umah...biasa kami pagi2 minum kopi secawan radix dulu..dan aku kuar ofis dulu sbb ofis aku jauh kat ipoh..bini aku kampar jer....
paling lewat kul 7.30 pg aku kuar la...sampai ofis kul 8 lebih skit...alaa..lewat skit ok la....hu..hu....mcm tak biasa..lpas on PC..aku kuar g Jln Kuala Kangsar sbb ada temu janji VMGD kat sana ngan Operation..saper lagi klu bukan Shahriman ...tghari aku aku tapau nasi wanggeee...makan kat ofis jer...ngan beberapa org member opis la...ptg nya ada meeting la plak ngan Bos..

Rabu, 19 November 2008

Loji IWK

Hari Cuti

Ermmmm..hari ni aku cuti (19/11/2008)...ada la skit aktiviti....pagi aku g la poliklinik..temankan bini aku g check up..lama gak...anak aku ikut sekali...lpas tu aku g la..mkn..Bfast la.kat kedai Kak Nah, depan masjid kampar tu...apa lg biasa la nasi lemak...bini aku order la mi bandung..ok gak..sedap juga....sebelum aku balik umah..aku hantar bini aku g ofis dia dulu..sbb dia x cuti...

sampai umah.aku buat la kerja umah..biasa la dah cuti....vakum lantai dan carpet yg dah berhabuk tu...kononnya nak kemaskan bilik anak teruna aku...tp tak jadi..malas plak..byk benda nak ubah & angkat..lain kali la...so aku ngan anak teruna g TESCO...cari la utk mkn tghari...jenuh memikir, apa nak beli....first ronda2 jer dulu...lama gak aku kat situ..tup tup...beli ikan termenong jer ...ha..ha.....

balik umah masak gulai lemak pucuk ubi....kegemaran aku...pokok ubi byk keliling umah..ambik jer la...campor tempoyak skit...fullamak...sedappp..aku yg masak tau....ingat apa..., ikan td goreng jer....ermmm mmg sedap...mkn ni kena yg simple2 jer..baru selera....

kul 1 aku gi ambik bini aku kat ofis...anak aku dah leboh g main kat umah kawan dia....ptg2 aku rest jer sambil nonton TV.....aku mana ada masa sgt..mlm dah ada budak ngaji..aku ngajar budak ngaji kul 7.30 mlm sampai kul 9.30 kot..10 org..budak2 dekat situ la....

Geng ofis

Selasa, 18 November 2008

18/11/2008..
Now dah mlm....aku kat umah la....mlm ni tetiba jer aku rasa sakit perut...4..5 kali aku berulang ke toilet...agggghhhhh...sakit...knapa yer...mungkin semalam aku mkn petai kot...alaaa...bukan mkn byk pun....lpas kempunan jer.....so aku kena lambat skit tido..sbb perut sakit...tak leh tido...kang klu Tdo pun..asyik nl bangun ke tut..tut...ermmmm...Esok aku cuti...nasib baik..bleh la rehat skit...tp esok aku nak g poliklinik bawa bini aku buat check up....saja la nak teman kan dia...
.


Haaaaa.....ni apa hal ni...nak tau tak...masa ni aku g buat pemeriksaan(inspection) peralatan sebelum dihantar ke tapak projek...kilang ni kat Puchong..yg baju kemeja merah tu...En.Sakiman - Kontraktor punya Pengarah...yang baju petak2 coklat tu..orang Kerajaan..depa pun nak inspect juga...lantak la..EN Wan Nainunis JPP- (Jabatan Perkhidmatan Pembentungan)..yang tua skit tu...cina...yang punya kilang la....

Lepas je habis inspection...kami g makan kat Restoran ayam kampong kat puchong gak...

Isnin, 17 November 2008


Ini la isteri aku..dia ni org Tlk Intan.....area Chenderong Balai....aku mula kenal dia...masa aku kerja kilang kat Kampar..Kilang apa ke namanya...eewahhhh..buat2 lupa plak...Kilang CPT la...kalau org Kampar..semua tau kilang tu...sampai skarang ada lg kilang tu...aku kerja kilang tu hampir 5 tahun...tp now bini aku pun dah resign kerja kilang tu...now kerja kat balai Polis...Kerani...ermmmm ..tak silap aku dah 5 tahun juga dia kerja situ..2003 tak silap aku dia kerja kat Balai..aku biasa la...aku resign kilang tu tahun 1996...lama tu...kami kawin tahun 1995..bulan 3...(10/3/1995)...bunting kelamin tauuuu....sbb bulan Jan(1) 1996 aku dah dpt anak...he..he tu la teruna aku sorang tu..manja bukan main...skarang dah 12 tahunn..tahun dpan sek menengah..alamak besar dah anak aku...tapi rezeki tuhan bg kat aku bila anak aku tu dah umur 12 tahun...baru bini aku pragnant utk yg ke 2....Alhamdulillah...InsyaAllah bulan Jan(1) 2009 ni lahir la anak aku yg ke 2 tu...masa Scan pompuan..tp tak kesah la...itu la skit citer tentang aku....

Bersambong....

Haaaaa...ini la pic kami yg terbaru...pic ni diambil masa kami beraya kat Kl..umah Yong..Ulu Klang, masa ni bini aku pragnant 6 bulan..tahun ni 2008 kami beraya kat KL..umah Yong sebab mak ada kat situ...tapi raya ke 2 petang aku balik la ke umah mak mertua lak..kat Tlk Intan...

Masa perjalanan aku g KL..sehari sebelum raya la...jalan raya sunyi jer..senang jer aku bawa keta...ye la...arah bertentangan...best gak...masa aku nak balik ke Perak raya ke 2 tu pun lancar jer....

my Wife...

rmm..tgh bawa hantaran org bertunang..kat Ipoh tu...eh..eh...anak teruna aku pun nak bawa brg juga...bantai la..eh aku mana....oooo..aku yg ambil gambar..

ermmmmm...ni la anak teruna aku...macam ayah dia...maklum la anak ayah...ni masa raya tahun 2007....ermmmm
sambungan al kisah 1.
lpas jer bfast td...tunggu punya tunggu...kul 9.30 br member aku sampai opis...nak buat apa lama2 kat megoplex...pasaraya pun x buka lg...tension abis aku...tp aku rugi la mkn kat situ.sbb hari ni aku ada bawa bekal....nasi goreng gituu....tp takkan aku nak bawa tupper ware ke kedai...bikin malu jer....so tak mkn la.....nnt tghari la mkn kot tak basi.....

bila masuk opis...baru aku teringat....alamakkkkkk...aku ada temu janji kul 10 kat pengkalan....kelam kabut aku.....paper work pun x prepare lg...lantak la....aku kuar jer...tp..bila aku nak kuar...member aku tu nak ikut lak...tak per la..ikut jer la...dia kata dia boring dok opis...jommmm..kita jln2...sampai kat pengkalan..org yg temu janji tu tak sampai lg...kepala angguk tul la..aku yg kelam kabut.....so kami g la minum kat warong dpan tapak projek tu...aku bfast 2 kali hari ni.....tp aku minum jer la...teh O.....sbb td aku dah mkn nasi goreng..aku blanja la dia org..saja nak tunjuk baik konon..hu..hu.....

Lpas tu kami balik opis...keja lain dah tunggu....amboi..bz nya...kami discuss kat meeting room..pasal drawing yg SPAN bg...komen jer la drawing tu....

Hari ni aku kurang kerja kat komputer..sbb pc aku tgh buat anti virus....online dr HQ KL...lantak la....aku baca paper jer la...tolong la org lain skit2....
tp kena berlakon la kononnya byk kerja gak...biasa la....he,,,he...

Ahad, 16 November 2008

Al kisak 1.
ok..hari ni...17 nov 2008....pg2 lg aku dah kuar umah...g ofis la...ermmm hampeh hari ni...sampai jer kat ofis baru aku teringat kunci ofis trtinggal dlm keta aku yg satu lg...alamak mcm mana ni..dok luar la...sambil nak tunggu member lain sampai...apa leh buat....aduyaiii...letih la plak...fikir punya fikir..aku g la bfast dulu kat Megoplex..dpan ofis jer....
Assalamualaikummmm....ermmm letih juga hari...nnt aku citer kemudiannn