Selasa, 26 Mei 2009

Hidup harus diteruskan

ERmmmmmm...Wahhh...ramainya pengunjung catatan aku dibawah tu..tq la, aku rasa begitu terharu dengan pengunjung2 kerana memberikan berbagai2 pengisian..ada yg negetif dan ada pula yg positif..biasa la..tp jgn la gaduh2..skit2 ok la..mungkin dgn gaduh2 tu menambahkan keceriaan blog aku ni..chewahhh..ye ker ceria...

Buat Ajym ..he..he..Pyan kemiyan hu..hu..Pyan kemain tq sebab muncul mempertahankan nama Pyan...org Tlk Intan..or Kampar..dan semua pengunjung..tq..

Aku pun tak tahu kenapa terpanggil kembali utk menulis isu2 berkaitan politik..mungkin dunia politik tu dah masuk semula dlm diri...dulu sebenarnya aku dah malas.sbb mcm2 tragedi yg menimpa negeri ini..tp itu semua sudah ditakdirkan...
Namun gitu apa kesudahnya aku tak pasti..sbb ada 2 mahhkamah lagi yg perlu dilalui...
1. MAHKAMAH PERSEKUTUAN
2. MAHKAMAH AGONG.

so maknanya lepas Zambri diumumkan menang..Nizar pula akan membawa kes ke mahkamah Persekutuan..apa keputusannya juga akan dibawa ke mahkamah Agong pula...sampai la tiba masa utk Pilihanraya yg sebenar..Pilihanraya ke13..

Disini aku rasa mmg tiada kesudahan..kalau pilihanraya yg ke13 nnt pun..dan setakat menang majoriti 1 or 2 kerusi..keadaan tak akan berubah...tetap masalah yg sama akan ditempoh..so..apa nak jadi..
mmg sekali fikir ada kebenarannya juga agar melayu bersatu..

1. Dlm PKR - Cina, India, melayu dan apa2 bangsa boleh jadi ahli.
2. Dlm DAP - Bukan Islam..cina dan India..tp tak tahu kenapa ada juga bangsa melayu yg berminat masuk DAP.
3. PAS - Hanya org melayu islam saja...yg bukan melayu tp islam boleh juga.
4.UMNO - Hanya org melayu islam saja.
5. MCA - Hanya org Cina.
6. MIC - Hanya org India.

So macam mana kalau melayu perlu bersatu...aku rasa pengunjung pun boleh cari jalan dan bagi la buah fikiran..asalkan jgn tanah air diambil org lain.

Rabu, 20 Mei 2009

Perak mungkin bermenterikan DAP

Sekali lg aku cuba memasuki arena politik...tidak tertahan dalam hati ini utk terus berbicara tentang politik..mungkin areana sekarang cukup2 memanggil utk menulis dalam isu2 begini..

Apa yg aku bimbangkan sekarang mungkin Perak akan bermenteri Besarkan org DAP..kemungkinan tu mungkin ada..so apa pandangan korang semua...dengan itu aku rasa kurang bersetuju la kiranya DUN Perak dibubarkan...buat cara lain demi untuk menyelamatkan tanah air tercinta..

Kenapa aku berpendapat begitu...sekira nya tidak betul cuba perbetulkan pandangan aku.
Sekiranya DUN PERAK dibubarkan...ada kemungkinan PR akan menang juga..dan kerusi tetap dikuasai oleh DAP...so..aku rasa DAP dah baca semua ini...Jadi DAP akan meletak org melayu bertanding dibeberapa kerusi DAP...korang kena ingat org melayu pun ada juga dalam DAP...cuma kurang menyengat saja..tapi kali ini aku rasa DAP akan mempertaruhkan calon DAP MELAYU utk bertanding dlm pilihanraya..sekiranya DAP juga menguasai..dan calon MELAYU DAP itu pula menang..APA KAN JADI...bermakna CALON melayu DAP itu la bakal MENTERI BESAR PERAK..Aduiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sanggup kah korang semua...

aku rasa kali ini lagi kecoh la negeri perak.macam2 akan terjadi nanti...so tolong PYAN..aku rasa PYAN boleh bagi pandangan dlm blog aku ni...

Selasa, 12 Mei 2009

UBAH TEMA BLOG KEMBALI

Assalamualaikum...
Alhamdulillah bersyukur ke hadzrat Allah..kerana dipanjangkan lg usia untuk terus berada dia alam ini....

pertamanya aku mengucapkan ribuan terima kasih kepada yg sudi masuk dan memberi sebarang ulasan or coment dlam blog aku ni...tq sebab aku tak sangka sejak beberapa hari ni aku saja2 mencuba bercerita sedikit isu berkaitan politik..terutamanya isu negeri kelahiran ku....rupa2nya rama juga yg memberi berbagai buah fikiran dan pandangan..aku terima seadanya apa saja pandangan yg anda berikan...

Walaupun dari pelusuk mana anda..sbb aku mmg tidak mengenali pemberi ulasan terhadap tulisan aku..aku ucapkan tq...

So sekarang cukuplah asetakat ini aku berbicara tentang politik..sbb aku sendiri mmg terlalu kurang arif tentang isu2 tersebut...dengan aku berbalik kepada TEMA sebenar Blog aku...

Sebenarnya tujuan aku berblog adalah sekadar suka2.terutama utk citer family..utk dikongsikan bersama ngan kawan2 dan ahli keluarga...tapi sedikit2 hampir merubah TEMA sebenar blog aku...
So sekarang aku akan mulakan semula ngan citer2 biasa untk tatapan kawan2 dan keluarga dan mencerutakan tentang kehidupan harian aku sekadar renungan dan keseronokan berblog....

Apa-apa pun aku ucapkan tq kepada semua yg sudi masuk dlm blog aku..dan mmberikan pandangan utkkita semua...

Isnin, 11 Mei 2009

MENTERI BESAR PERAK YG SAH

Mahkamah Tinggi telah membuat keputusan...so macam mana...nampaknya kemenangan berpihak pada pakatan...so barisan macam mana..dlm sidang DUN barisan mengheret Speaker pakatan keluar...apa makna...lagi pening kepala aku...Dlm SIDANG tu dah pun seolah-olah Barisan memerintah sebab macam ada kuasa jer nak buat macam2..pandai2 ganti speaker...angkat sumpah pun tak depan Sultan...
So now......LU PIKIR LA SENDIRI...

Dalam Astro Awani hari ada wakil UMNO jadi panel..bila ditanya apa jadi dengan keputusan menteri Besar pada 11hb mei ini.....dia kata..UMNO akan bersedia terima sebarang keputusan dan UMNO selama ini sentiasa mghormati keputusan mahkamah ...
So aku harap UMNO terima jer....

apa pandangan anda semua ..apa jadi PERAK SELEPAS INI.......MARI LA SAMA-SAMA KITA BAGI PANDANGAN......

Khamis, 7 Mei 2009

PENING KEPALA>.

Assalamualaikum....
aduyaiiiii...lamanya aku tak update...
Yang pertama...busy sesangat..byk kerja la plak...
Yang Ke 2...Boring nak update sbb x ada gambar..Kamera aku rosak...dalam proses nak beli lain...nak guna camera kat HP..gambar tak terang...
Yang ke 3...byk sgt citer politik perak..tak tahu nak citer yg mana...

Tak apa la...lantak la apa nak jadi...usha mcmmana pun perak ni..pihak yg sana tetap akan menang,...buat la apa2 pun..DEPA menang gak...masuk la mahkamah ..lawan la...depa menang jugak...

Kalau kita ikut undang2 pun..jadi salah juga...depa yg lawan undang2..jadi betul...so.PERAK ni dah jadi NEGERI TONGGANG LANGGANG...

YANG SALAH JADI BETUL YANG BETUL JADI SALAH...ERMMM..entah aku pun tak pasti..so marilah kita bincang dan bagi la pendapat or pandangan..aku sebagai rakyat perak dan pening campor meghoyan dengan keadaan negeri kelahiran ku...

Sedih dengan apa yg terjadi kat perak semalam...tak sangka mcm ni jadinya..siapa yg sebenarnya ikut PERLEMBAGAAN NEGERI..siapa yg mencipta perlembagaan tersebut...

Siapa plak ikut undang2 rimba..
so marila sama2 kita berbincang dan bagi pandangan dlm blog aku ni....


SILA KAN.....